recent papier doek ruimte overig cv @ + links
  »  »  »  »  © Jannemiek Tukker
 
 


Tips: Hoe je behandelaar rijp maken voor afbouw van de medicijnen.


Veel artsen willen geen afbouw van de medicijnen aan. Wanneer je dit toch wilt en niet weet hoe je behandelaar te overtuigen dan de volgende adviezen. Het is mij ook gelukt, na 24 jaar allerlei medicijnen, 2x een ernstige psychose, mag ik helemaal afbouwen en heb ik alle lichten op groen.

 • 1 Lees de volgende brochures en stuur ze ook je behandelaar toe.
  In de brochures worden veel nuttige tips gegeven die je kan gebruiken bij het omgaan met stabiliteit behouden en onttrekkingsverschijnselen.
  Neuroleptika reduzieren und absetzen
  Deze komt van de Duitse site: Deutsche Gesellschaft für Soziale Psychiatrie
  En The harm reduction guide of coming off psychiatric drugs
  Deze is van de volgende site: The Icarus Project
 • 2 Wijs je arts op het onderzoek van Lex Wunderink.
  Bijvoorbeeld door deze link
 • 3 Kijk naar de volgende film van de Open Dialogue en zend die ook je behandelaar toe.
  De Open Dialoog is een evidence based behandeling voor psychosegevoeligheid zonder dat er (of zo min mogelijk) medicijnen gebruikt worden.
  Trailer Open Dialogue
  Volledige film van Open Dialogue (74 minuten)
 • 4 Informeer je over het Soteria project. Het Soteriahuis is een gemeenschap waar je met terughoudendheid van medicijnen je psychose mag doorleven. Vertel dit ook aan je arts en eventueel wijs de behandelaar op de volgende sites:
  Emergis Soteria
  Soteria Nederland
  Soteria Wikipedia

  En mocht dit allemaal niet helpen:
 • 5 Dan lees het boek van Robert Whitaker, Anatomy of an Epidemic, Magic Bullets, Psychiatric Drugs, and the Astonishing Rise of Mental Illness in America uit 2010. En geef je arts het boek cadeau. Het is echt een aanrader voor iedereen die met psychiatrische medicijnen te maken krijgt en vooral voor jouw arts! Het is eigenlijk een noodzakelijk boek om te weten te komen waarom je zou moeten stoppen met de medicijnen.

Doe het stap voor stap, overvoer je arts niet. Neem er ruim de tijd voor om je behandelaar te overtuigen. En mocht het dan nog niet lukken dan zou ik van arts veranderen.
Ga moedig door en laat je niet van de wijs afbrengen door tegengestelde adviezen.